معاونت بهداشت

مقالات

تب مالت يا بروسلوز

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 
    بازگشت
 
تب مالت یا بروسلوز
 
     
 
 
   
تب مالت يا بروسلوز از بيماريهاي واگيردار مشترك بين انسان و دام مي باشد كه معمولاً از حيوان به انسان منتقل شده و بيماري از انسان به انسان قابل سرايت نمي باشد .

اقدامات پيشگيري براي كنترل اين بيماري به دو شاخه اقدامات مربوط به انسانها امور مربوط به حيوانات (دام ) تقسيم مي شود اين بيماري نخستين بار در قرن 18 به وسيله دانشمند انگليسي به نام بروس شناسايي و چون چند دسته ميكروب باعث و عامل اين بيماري مي باشند به نام گروه ميكروبهاي بروسلا نامگذاري شدند و چون نخستين تحقيقات بيماري روي گروهي از سربازان در جزيره مالت صورت گرفته بود به نام تب مالت مشهور گرديد.

مهمترين بروسلاهاي عامل بيماري عبارتند از :

1-نوع گاوي

2-نوع گوسفند و بز

3- نوع خوك

4- نوع سگ

كه هر چهار نوع قابل سرايت به انسان مي باشد .

برسي تب مالت در حيوان :

بروسلاها معمولاً در گاو و گوسفند موجب سقط جنين و چون جنين سقط شده شديداً آلوده مي باشد بايستي آن را حتماً در گودال عميقي دفن و روي آن را با آهك بپوشانيم تا از انتشار آلودگي جلوگيري نموده و گاو يا گوسفند مادر را كه مبتلاست به كشتارگاه بفرستيم _چون ميكروب تب مالت در 70 تا 75 درجه حرارت از بين مي رود . گوشت پخته دام بيمار باعث انتقال بيماري نخواهد شد )

معمولاً چون ميكروب بروسلا به محض ورود به بدن حيوان وارد اولين غده لنفاوي شده و از آن طريق به كبد و طحال و كليه رفته و نهايتاً تمامي خونابه هاي بدن (خون – شير 0 ادرار – مني ) را آلوده مي كند آن دسته از مردم كه به طور مستقيم با دام سرو كار دارند بايستي در مواقع تماس با حيوانات از دستكش استفاده نمايند (زيرا امكان ورود بروسلا از طريق خراش هاي پوستي بدن وجود دارد و هنگام تميز كردن محل زندگي حيوانات راههاي تنفسي را با دستمال پاكيزه بسته و پس از اتمام كار لباسها را تعويض و دست و صورت را با آب و صابون به طور كامل بشويند.

در مورد افرادي كه به نحوي با فراورده هاي دامي در تماس بوده و از آنها استفاده مي كنند براي پيشگيري از خطرات احتمالي رعايت نكات ذيل الزامي است .

1-خودداري از مصرف شير خام و نجوشيده يا غير پاستوريزه (چنانچه امكان پاستوريزه كردن شير جود نداشته باشد ،‌جوشانيدن شير در حرارت 60 درجه به مدت 10 دقيقه ضروريست )

2-خودداري از مصرف خامه محلي (غير پاستوريزه )يا ساير خوردنيهاي خامه اي مثل بستني ،‌نان و كيك خامه اي

3-خودداري از مصرف پنير تازه محلي مگر اينكه پنير مدت چهل روز در آب نمك خارج از يخچال يا پانزده روز داخل يخچال نگهداري شده باشد .

4-خودداري از مصرف ماستي كه تازه مايه زده شده و شير آن را نجوشانيده اند (با گذشت حداقل 24 ساعت از مايه زدن به دليل اسيدي شدن محيط ماست عامل بيماري از بين رفته و مصرف آن اشكالي ندارد.)

بررسي تب مالت در انسان :

علائم تب مالت :

شروع بيماري مبهم نامشخص به همراه خستگي ف عرق فراوان ، بي اشتهايي ، سردرد و تب كه به تدريج ظاهر شده و معمولاً به تب مواج معروف است (ميزان تب در صبح كم و در هنگام عصر بالا رفته و در شب زياد مي شود و ممكن است با لرز همراه است )معمولاً در ابتداي بيماري اين علائم با سرماخوردگي اشتباه شده و بيمار پس از مدتي ظاهراً بهبود
مي يابد ولي بيماري به تدريج ريشه دوانيده و ميكروب در بدن استقرار يافته و وارد مفاصل مي شود در اين مرحله درد مفاصل (زانو ، كمر .. ) شروع مي گردد گاه ممكن است باعث ورم بيضه در مردها و ورم تخمدانها در زنان نيز بشود كه در صورت عدم درمان مناسب در اين مرحله ممكن است منجر به ديسك بين مهره اي ، فلج ، مننژيت ، عوارض شنايي و .. بشود عارضه مه ديگر بيماري تب مالت اثرات رواني بيماري است كه اهميت ويژه اي را داراست .

راههاي انتقال بيماري :

1- از طريق گوارش (خوردن و آشاميدن )

2- از طريق دستگاه تنفسي

3- از طريق آزمايشگاه (پرسنل بخش آزمايشگاه )

تشخيص تب مالت :

علاوه بر علائم نامبرده فوق تشخيص قطعي تب مالت توسط آزمايشگاه انجام مي شود .

درمان تب مالت :

معمولاً در درمان هر بيماري سه عامل اساسي دخالت دارند كه اگر به طور درست و دقيق انجام شوند مي توان به درمان اميدوار بود كه عبارتند از 1-تشخيص دست 2- تجويز داروي مناسب 3- رعايت زمان درمان

در مورد تب مالت پس از تشخيص از طريق علائم و آزمايشگاه بايستي دارو زمان صحيح و درست را نيز به كار ببنديم .