1-مقدمه
طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت سالانه حدود میلیون کودک زیر 2 سال در اثر بیماری های اسهالی جان خود را از دست می دهند که علت عمده آن آلودگی غذا و آب آشامیدني می باشد.در کشورهای صنعتی حدود 30 درصد افراد از بیماریهای منتقله از آب و غذا رنج می برند در حالی که در کشور های جهان سوم حدود 80 درصد کل بیماری ها و 33 درصد مرگ و میرها ناشی از مصرف آب و غذای آلوده می باشد . طبق بررسی مرکز کنترل بیماری ها( center for disease control)، حدود 77 درصد مسمومیت های غذایی ناشی از مواد غذایی عرضه شده در اماکن عمومی و رستوران ها ، 20 درصد از مواد غذایی منازل و 3 درصد ناشی از مواد غذایی تجاری می باشد .بر اساس تعریف کدکس بین المللی ، بهداشت مواد غذایی عبارت است از رعایت کلیه موازینی که در تولید ، فرآیند ، نگهداری وعرضه مواد غذایی ضروری است تا ماده غذایی سالم و با کیفیت بالای بهداشتی به دست مصرف کنندگان برسد .براساس دستورالعمل وزارتی نظارت بر بهداشت مواد غذایی در کارخانجات و کارگاههای مشمول قانون مواد خوردنی ، آشامیدنی ، آرایشی و بهداشتی برعهده اداره نظارت بر مواد غذایی معاونت غذا ودارو و نظارت بر بهداشت مواد غذایی در واحدهای صنفی برعهده بهداشت محیط معاونت بهداشتی گذاشته شده است .در استان خراسان رضوي حدود 35000 واحد صنفي فروش و 5000 واحد صنفي توليد و فروش مواد غذايي داريم که لازم است حداقل فصلي يکبار کنترل و سالي يکبار از محصول واحدهاي توليدي نمونه برداري کنترلي انجام دهيم . در سال جاري بدليل محدوديت هاي مختلف نمونه برداري از 20 درصد واحد هاي داراي توليد و فروش به عنوان انتظار بيان مي شود.
هدف برنامه:
- کاهش بار بیماریها ناشي از مواد غذايي
اهم فعالیت های برنامه:
- برگزاری جلسات آموزشی
- نظارت و پایش شهرستانها
- تدوین و ارسال دستورالعمل
- هماهنگی در خصوص خرید لوازم و تجهیزات ضبط و نمونه برداری
شاخص برنامه:
نمونه برداري از 20 در صد واحدهاي صنفي داراي توليد وفروش در محل
|