معاونت بهداشت

مقالات

سحری سالم

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 
   

 

 بازگشت

    
  چند پیشنهاد برای یک سحری سالم
 

1- هرگز وعده سحری را حذف نکنید، این مساله به خصوص برای افرادی که فعالیت ذهنی دارند (دانش‌آموزان) و یا کارگرانی که فعالیت بدنی زیادی دارند بسیار حائز اهمیت است. . در افرادی که بی‌سحری روزه می‌گیرند ، کمبود بیش از حد انرژی باعث می شود، بدن از منابع پروتئینی برای تامین انرژی استفاده کند و در اثر سوخت ناقص پروتئین ها ، ترکیبات ستونی در بدن ایجاد می شوند که منجر به ایجاد بوی بد دهان، سردرد، دردهای عضلانی می‌شوند و فرد احساس می‌كند كه سالم نیست. صرف سحری برای همه روزه‌داران به خصوص نوجوانان در حال رشد ضروری بوده و سحری باید شامل یك وعده غذای كامل برای هر فرد باشد.

 

 

2-هنگام سحر از خوردن غذاهای خشک نظیر کوکو سبزی، کوکو سیب‌زمینی، کتلت و گوشت‌های سرخ شده مثل کباب، جوجه‌کباب و ماهی خودداری کنید. این غذاها به همراه غذاهایی که ادویه زیادی دارند، باعث عطش زیاد و  افزایش  بیش از حد اسید معده(ترش کردن) میشوند ، در صورت مصرف حتما  از ماست و سالاد سبزیجات در کنار این غذاها استفاده کنید.

 

3- برای پیشگیری از احساس تشنگی در طول ساعات روز، لیمو ترش تازه در پایان سحری مصرف نموده و برای تأمین آب مورد نیاز بدنتان که 8 لیوان در روز است، از افطار تا سحر آب،  میوه های تازه و آب میوه مصرف کنید. از خوردن چای، قهوه و نوشابه بکاهید، چون در عین تأمین آب، اثر دیورتیکی آنها موجب افزایش ادرار و دفع آب از بدن شما می شود. مصرف مقادیری سبزیجات پرآب مثل کاهو،  کلم،  گوجه فرنگی وخیار درسحری نیز جلوی بروز تشنگی را تا حد زیادی می گیرد. همچنین در سحر به جای نوشیدن آب زیاد، میوه های آب دار بخورید. مایعات توصیه شده برای سحری باید به تدریج نوشیده شوند. یك لیوان آب میوه و یك لیوان شربت عسل  اثر مفیدی خواهد داشت.

 

 

4-برای پیشگیری از بروز ناراحتی‌های گوارشی و ترش کردن و سوزش سر معده، از مصرف زیاد غذاهای شیرین و چرب در سحر ی پرهیز کنید.مصرف سس مایونز، خامه، سوسیس و کالباس نیز در سحری یا افطاری مناسب نیست، زیرا این غذاها زمینه بروز ناراحتی‌های گوارشی نظیر ترش کردن معده را فراهم می‌کنند.

 

5- از مصرف تنقلا‌ت زیاد در فاصله افطار تا سحر پرهیز کنید.این مواد موجب می شود به هنگام سحر به دلیل پر بودن معده میل به غذا كاهش پیدا كند.

 

6- از  غذاهای پر حجم نظیر آش ،تلیت  آبگوشت ،  کله پاچه و.. برای سحری استفاده نكنید.مصرف کربوهیدرات مرکب مثل غلات سبوس دار وحبوبات سهل الهضم که مدت طولانی تری هضم می شوند باعث می شوند که کمتر گرسنه شوید .

 

7 – فراموش نكنید كه پرخوری در هنگام سحر نه تنها از احساس گرسنگی در ساعات انتهایی روز جلوگیری نمی كند، بلكه در ساعات ابتدایی بعد از سحر، فشار زیادی را به معده و دستگاه گوارشی فرد وارد می كند كه سبب بروز علائمی نظیر سوء هاضمه، درد و نفخ معده می شود.

 

8 – در ماه رمضان سعی كنید شب ها زود بخوابید تا بتوانید سحر به موقع ( تقریباً 5/1-1 ساعت قبل از اذان صبح ) بیدار شوید. با این روش از ورود مقدار زیادی غذا و مایعات به معده و تجمع آنها جلوگیری می كنید و هضم غذا نیز راحت تر خواهد بود.

 

9- در سحر از مواد غذایی پروتئین دار استفاده كنید .رژیم غذایی سحر بهتراست شامل مواد غذایی متنوع باشد. این نكته برای نوجوانان اهمیت بیشتری دارد و باید از مواد غذایی حاوی کربو هیدرات و پروتئین ( تخم مرغ ،حبوبات ، لبنیات و گوشت ) استفاده كنند.

 

10 – از مصرف نمك  زیاد خودداری كنید، چون نمك زیاد سبب دفع مایعات از بدن و احساس تشنگی در ساعات روز خواهد شد. با یك رژیم غذایی معمولی، نمك كافی به بدنتان خواهد رسید و نیازی به مصرف نمك اضافی نیست.

 

11 – بعد از خوردن سحری حتی الامكان نخوابید، چون وضعیت درازكش، سبب برگشت مواد به مری و ترش كردن می شود و گذشته از آن فردای آن روز احساس خوبی نخواهید داشت. این كار در دراز مدت باعث سوزش سردل و بیماری " رفلكس معده و مری " می شود.