![]()
با تغذیه سالم می توان سطح سلامت جسم و روان را ارتقاء داد و از بروز بسیاری از بیماری ها پیشگیری کرد. با فراگیر شدن الگوی زندگی ماشینی و کم تحرک، متاسفانه امروزه بسیاری از مردم در گوشه و کنار جهان به مصرف غذاهای پرکالری، چرب، شور و شیرین علاقه نشان می دهند و کمتر به مصرف مواد غذایی سالم مانند انواع میوه و سبزی و غلات کامل روی می آورند. اگر چه متغیرهایی مانند سن، جنس، نژاد، میزان فعالیت بدنی و سبک زندگی می توانند در جزئیات مرتبط با الگوی تغذیه سالم برای هر فرد تاثیر گذار باشند اما واقعیت این است که اصول تغذیه سالم همچنان همان اصولی هستند که در مورد آنها اتفاق نظر وجود دارد. در رژیم غذایی سالم برای بزرگسالان باید به موارد زیر توجه شود:
روزی پنج وعده میوه و سبزی بخورید: در وعده صبحانه می توانید آبمیوه طبیعی همراه با کشمش یا قطعات میوه، همراه نان سنگک و پنیر کم چرب و کم نمک بخورید. برای ناهار می توانید سوپ سبزیجات یا سالاد به همراه یک وعده ی غذایی مصرف کنید یا مقدار زیادی سبزیجات در ساندویج خود بگذارید. برای شام هم بهتر است سبزیجات سبزرنگ (مثل کاهو یا اسفناج) و سبزیجات قرمز یا نارنجی (مثل گوجه فرهنگی یا هویج) میل کنید.
روزی سه وعده غذای سبوس دار بخورید : برای شناسایی محصولات سبوس دار، نگاهی به مواد تشکیل دهنده غذا بیندازید. اولین ماده تشکیل دهنده باید یک غله کامل مانند جوی سبوس دار، گندم سبوس دار یا گندم کامل باشد.
در هر وعده غذایی مواد سرشار از کلسیم مصرف کنید : بهترین گزینه ها عبارتند از شیر، پنیر کم چرب، ماست کم چرب، کلم بروکلی، خشکبار، اسفناج و شیر سویای غنی شده.
کمتر گوشت قرمز بخورید : به جای اینکه گوشت را وعده غذایی قرار دهید آن را به عنوان پیش غذا یا بخشی از مواد تشکیل دهنده وعده غذایی مصرف کنید.
فست فود چرب نخورید : دور سوسیس و کالباس، هات داگ، غذای سرخ شده و برشته شده در روغن، غذای کنسروی و شیرینی های خیلی چرب خط بکشید.
اندازه نگه دارید : وقتی غذای آماده می خرید، برچسب آن را بخوانید و غذایی را که در هر 100 کالری اش بیش از 3 گرم چربی دارد، انتخاب نکنید.
هر چه کوچک تر، بهتر : اندازه گوشت در وعده شام باید حداکثر یک کف دست ( از مچ تا ابتدای اتصال انگشتان) یا نصف فنجان باشد.
برچسب ها را دقیق بخوانید : به خاطر داشته باشید که «فاقد کلسترول» بودن لزوماً به معنای فاقد چربی بودن نیست. از خرید محصولاتی که حاوی ترانس، روغن اشباع یا روغن هیدروژنه (حامد) هستند، پرهیز کنید.
به محصولات لبنی کم چرب عادت کنید : به جای خرید محصولات لبنی پرچرب، انواع کم چرب را انتخاب کنید، شیر کم چرب، خامه بدون چربی و ماست کم چرب یا بدون چربی.
به رنگ میوه و سبزی توجه کنید : میوه ها و سبزیجاتی را انتخاب کنید که تازه ترند و رنگ تیره تری دارند. یک هویچ تازه و نارنجی، بتاکاروتن بیشتری در مقایسه با یک هویج رنگ پریده دارد. برگ های سبز تیره کاهو ویتامین بیشتری نسبت به برگ های روشن کاهو دارد. سیب زمینی های تازه نیز ویتامین بیشتری در مقایسه با سیب زمینی های زرد دارند.

