معاونت بهداشت

پیشگیری ازابتلا به بیماری خطرناک بوتوليسم با جوشاندن مواد غذایی کنسرو شده

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

بیماری بوتولیسم یک بیماری کشنده و بسیار جدی است که بوسیله سم حاصل از باکتری کلستریدیوم بوتولینوم ایجاد می‌شود.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت، مدیرگروه سم شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار داشت : بوتولیسم یک مسمومیت غذایی خطرناک است  و با خوردن غذاهای حاوی سم ایجاد می‌شود.

دکتر مهدی بلالی مود گفت: بوتوليسم بوسيله سم باسيل کلستريديم و بوتولينوم که يک باسيل بي هوازي اجباري و هاگ دار است ،‌ ايجاد مي شود وی تاکید نمودکه مقدار بسيار کمي از اين سم قادر است بيماري را ايجاد کند .

مدیرگروه سم شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: این باکتری از رشد هاگ ها در محیط بی هوازی بدست می آیند و در غذاهای کنسروشده خانگی  و صنعتی تولید می گردد. وی تصریح نمود: در تهیه کنسروهای تجاری بدلیل رعایت قوانین خاص بهداشت مواد غذایی و استفاده از روش بن ماری واسترلیزه نمودن مواد غذایی باکتری از بین می رود  ولی  هاگ ها از بین نمی روند و در محیط بی هوازی رشد  آنها ادامه می یابد و به همین دلیل نیاز مجدد به حرارت دیدن دارند.

وی تصریح نمود: هاگهاي باسيل در خاک و در تمام نقاط جهان وجود دارند و به وفور از محصولات کشاورزي جدا مي شوند. بوتوليسم غذايي در اثر خوردن غذاهايي که در تهيه آنها حرارت کمي بکار رفته و بعد از تهيه سم بوتولينوم در آنها ايجاد شده و سپس به هنگام مصرف حرارت کمي ديده اند، ايجاد مي شود .

دکتر بلالی افزود: این سم پس از خوردن با اثر بر روی اعصاب دوازده گانه مغزی با نشانه هاي ضايعات حاد و دو طرفه اعصاب جمجمه و ضعف يا فلج پايين رونده آنها تظاهر مي کند. مشکل بينايي ( تار بيني يا دو بيني )‌، اشکال در بلع و خشکي دهان اولين شکايت هاي بيمار است . در مراحل اوليه بيماري ممکن است استفراغ ، يبوست و يا اسهال نيز ديده شود .

دکتر مهدی بلالی جهت پیشگیری از ابتلا به این بیماری گفت: در صورت  استفاده از هرگونه مواد کنسروی خانگی وی ا صنعتی از آنجا که سم بوتولیسم در حرارت بالا از میان می‌رود کنسروها پیش از مصرف باید حداقل حدود5 دقیقه جوشانده شوند . وی افزود : این سم ماهیت پروتئینی دارد و در گرمای جوش  و در محیط اسیدی از بین می رود.