معاونت بهداشت

ارتقای سلامت تغذیه ای دانش آموزان با ایجاد پایگاه های تغذیه سالم در مدارس

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

 

مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه پایگاه تغذیه سالم باید در تمامی مدارس دولتی و غیر دولتی ایجاد شود اظهار داشت: دستورالعمل ایجاد پایگاه­های تغذیه سالم با هدف ارتقای سلامت تغذیه‌ای دانش‌آموزان به تمام مدارس دولتی وغیر دولتی اعم از ابتدایی، متوسطه اول و دوم ابلاغ شده است.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دکتر زهرا اباصلتی با بیان اینکه بر اساس این دستورالعمل تمامی افرادی که به نحوی در امر تهیه، توزیع و فروش مواد غذایی در پایگاه تغذیه سالم مدارس فعال هستند باید کارت بهداشت داشته باشند گفت: بر این اساس  فراورده های غلات حجیم شده و انواع
چیپس های صنعتی، انواع یخمک و بستنی یخی، نوشابه های گازدار و ماءالشعیر، دوغ گازدار، سوسیس، کالباس و فرآورده هایی که در آنها سوسیس و کالباس وجود دارد، انواع همبرگرها، فلافل، سمبوسه و انواع ناگت ها و انواع سالاد الویه از مواد غیرمجاز برای عرضه هستند.

وی افزود: انواع لواشک، آلوچه و آلو بدون بسته بندی و فاقد شرایط بهداشتی، انواع پاستیل و آب نبات هایی که به سطح دندان می چسبند، انواع آب میوه هایی که دارای قند افزوده هستند، انواع اشترودل دارای سوسیس و کالباس فاقد مجوز بهداشتی، انواع پیراشکی، دونات، خیار شور و انواع سس نیز مواد غذایی غیرمجاز در پایگاه های تغذیه سالم به شمار می رود.

مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه افزود: خشکبار مانند توت خشک، انجیرخشک، انواع برگه ها (خرما، کشمش، انواع میوه خشک)، انواع مغزها و دانه ها (گردو، بادام، بادام زمینی، فندق، بادام هندی، پسته، کنجد و مغز تخمه ها)، نخودچی، برنجک، گندم برشته شده، ذرت بوداده و کشمش که همگی بسته بندی شده و دارای برچسب بهداشتی از وزارت بهداشت باشند مجاز برای عرضه هستند.

اباصلتی افزود: انواع ماست و شیر پاستوریزه یا استرلیزه و به صورت بسته بندی تک نفره و از انواع کم چرب(۵‏/۲ درصد چربی یاکمتر)، شیر بهتر است بصورت ساده یا غنی شده با ویتامین D باشد هم چنین انواع پنیر بجز پنیر خامه ای، بستنی پاستوریزه به جز بستنی یخی نیز مناسب برای عرضه در پایگاه های تغذیه سالم هستند.وی گفت: دوغ بدون گاز و آب معدنی دارای مجوز بهداشتی، انواع میوه تازه مانند سیب، نارنگی، پرتقال  و ... شسته شده و در بسته بندی یک نفره برای عرضه مجاز است

وی در ادامه گفت: انواع بیسکویت، کیک و کلوچه اعم از سنتی و صنعتی، بیسکویت ،کیک و کلوچه ترجیحا از نوع غنی شده با ریزمغذی ها مانند آهن، روی، ویتامین آ و تهیه شده با روغن حاوی اسیدچرب ترانس زیر ۵ درصد و دارای برچسب بهداشتی از وزارت بهداشت باشد نیز مجاز هستند.

اباصلتی خاطر نشان کرد: نان و پنیر و گردو، تخم مرغ آب پز و سفت، خیار و گوجه فرنگی در بسته بندی تک نفره و بهداشتی پنیر از نوع پاستوریزه و ساده کم چرب و کم نمک باشد خیار و گوجه فرنگی شسته و گندزدایی شده و استفاده از انواع نان سبوس دار مانند سنگک و نان های حجیم و بسته حجیم صنعتی ازنوع سبوس دار یا آغشته به انواع مغزها (تخم آفتابگردان، کنجد، تخم کدو و ...) لقمه های سالم و مجاز قابل عرضه هستند.

وی افزود: انواع آش، سوپ، لوبیا، عدس، حلیم (همه کم نمک و کم چرب)، شله زرد، فرنی، شیربرنج، سمنو (همه کم چرب و کم شیرین) و ماکارونی مواد غذایی قابل عرضه هستند که باید دارای شرایط پخت به صورت روزانه و در شرایط بهداشتی و رعایت کامل نکات بهداشتی مطابق با آیین نامه بهداشت محیط مدارس، رعایت تنوع و تفاوت های فرهنگی در برنامه غذایی همچنین مواد غذایی داغ در ظروف یکبار مصرف بر پایه گیاهی مخصوص غذای داغ سرو و بلافاصله بعد از تهیه و پخت توزیع شوند.