همه ساله همزمان با سرد شدن هوا و شروع فصل پاییز شاهد شیوع بیماری آنفلوانزا در جامعه هستیم.
به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت استان، مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: بیماری آنفلوانزا یک بیماری عفونی حاد ویروسی می باشد که براحتی از فردی به فرد دیگر منتقل می گردد. وی گفت: ویروس بیماری درکل دنیا درگردش می باشد و براحتی هر فردی را در هر گروه سنی مبتلا می کند.
دکتر محمد جعفر صادقی با بیان اینکه این بیماری مسبب طغیانها و اپیدمی های سالیانه بوده که با شدت بیشتری در فصول پاییز و زمستان بخصوص در مناطق معتدله حادث می گردد،گفت: میزان حمله سالیانه بیماری در کل دنیا حدود 5 تا 10 درصد در بالغین و20تا30 درصد درکودکان برآورد شده که در طی بروز اپیدمی به چندین برابر افزایش می یابد. دکتر صادقی افزود: بطور کلی برآورد می شود در طی اپیدمیهای سالیانه حدود 3تا 5 میلیون مورد بیماری شدید و حدود 250 هزار تا 500 هزار مرگ رخ دهد.وی با اشاره به اینکه اهمیت آنفلوانزا در سرعت انتشار همه گیری ، وسعت و تعداد مبتلایان و شدت عوارض آن می باشدو انتقال بیماری در اجتماعات بزرگ و محیط های سربسته بیشتر از جاهای دیگر است گفت: همه گیری آنفلوانزا در مناطق معتدل بیشتر در زمستان و در نواحی گرمسیری بیشتر در ماههای بارانی سال اتفاق می افتد .
دکتر صادقی خاطر نشان کرد: به منظور پیشگیری و کنترل و کاهش بار ناشی از بیماری، بکارگیری روشهای مناسب مراقبتی و مداخلات بموقع بهداشتی می تواند آسیب های ناشی از بیماری را به حداقل رسانیده و موجب کاهش موارد بیماری و مرگ شود.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه عدم حضور افراد دارای علائم بيماري سرماخوردگي و آنفلوانزا در اماکن عمومی، پوشانیدن دهان و بینی در هنگام عطسه و سرفه، شستن صحیح و مکرر دستها با آب و صابون و استراحت کافی و نوشیدن مایعات فراوان در هنگام ابتلا به آنفلوانزا را از مهمترین توصیه های بهداشتی در جهت پیشگیری از شیوع بیماری نام برد.
دکتر صادقی دریافت واکسن در گروههای در معرض خطر و پرخطر را یکی از بهترین روشهای پیشگیری از بیماری آنفلوانزا بر شمرد و اظهار داشت: واكسن آنفلوانزا بيش از 60 سال است كه در دسترس بوده و تجربيات گسترده در طي اين مدت ايمني و اثربخشي آن را بخوبي نشان داده است. وی افزود: در جمعيتي كه در معرض خطر عوارض شديد بيماري آنفلوانزا است اثر واكسيناسيون در كاهش بستري و مرگ اثبات شده است. وی خاطر نشان کرد: واكسن هايي كه از سوش هاي شايع همان سال تهيه شده اند در افراد سالم 70 تا 90 درصد در پيشگيري از بيماري مؤثر بوده و موارد بستري ناشي از آنفلوانزا را تا 50 درصد كاهش مي دهد.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری های دانشگاه گروههای در معرض خطر دریافت واکسن آنفلوانزا را شامل سالمندان ، ساکنین آسایشگاهها ، بیماران مبتلا به بیماری مزمن ریوی از جمله آسم ، قلبی عروقی بجز فشارخون، بیماران مبتلا به بیماریهایی که سیستم تنفسی را مختل می نماید ، خانم های باردار که سه ماهه دوم و سوم حاملگی آنان مقارن با فصل شیوع آنفلوانزا می باشد،کارمندان مراکز ارائه دهنده خدمات بهداشتی درمانی و نیروهای درمانی خدمت دهنده در منازل برشمرد وگفت: تزریق واکسن بصورت عضلانی بوده و برای بالغین یک دوز واکسن کافی می باشد که مقدار آن 5/0 میلی لیتر است همچنین در کودکان 6 ماهه تا 4 سال که برای اولین بار واکسن دریافت می کنند 2 دوز 25/0 میلی لیتر به فاصله 6 -4 هفته و در کودکان12- 4 سال که برای اولین بار واکسن دریافت می کنند 2 دوز 5/0 میلی لیتر به فاصله 6-4 هفته می باشد . وی افزود واکسن آنفولانزا می باید در یخچال و در دمای 8 -2 درجه سانتیگراد در طبقه میانی یخچال نگهداری گردد.


