مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: زائران به ویژه افراد مسن، برای تشرف به حج تمتع باید به توصیه های بهداشتی و پزشکی توجه ویژه ای داشته باشند تا بتوانند با سلامتی کامل به اعمال این سفر بپردازند.
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه، دکتر ناصر امینی با اشاره به اینکه دستهای آلوده ، منبع انتشار آلودگی و باعث ابتلا به انواع بیماریهای واگیر است بر شستشوی مرتب دستها با آب و صابون (در صورت لزوم استفاده از ژل های ضدعفونی کننده) و استفاده از وسایل شخصی (حوله، وسایل اصلاح، سجاده، چادر و پتوی مسافرتی و .... ) تاکید کرد و گفت: باتوجه به تشرف زائران از کشورهای مختلف، استفاده از ماسک و رعایت فاصله 2-1 متری از فردی که علائم تنفسی نظیر سرفه و عطسه دارد توصیه می شود.
وی با بیان اینکه مسمومیت غذایی به راحتی قابل پیشگیری و به سختی قابل تحمل است از زائران خواست ضمن پرهیز از پرخوری در انتخاب مواد غذایی دقت کنند و میوه ها را قبل از مصرف به دقت بشویند؛ از مصرف انواع گوشت نیم پخته و غذاهای دوبار گرم شده بپرهیزند و همراه با غذا ماست (کم چرب پاستوریزه)، لیمو ترش یا آبلیمو مصرف کنند.
دکتر امینی با اشاره به گرمای هوا در عربستان گفت: حتماً از آب و نوشیدنی های سالم (ترجیحاً آب معدنی یا آب جوشیده) استفاده کنید و مصرف نوشابه های گازدار و آبمیوه های صنعتی و شیرین را با آب ساده یا دوغ های کم نمک و بدون گاز جایگزین کنید.
وی گیجی، عدم تعادل، سردرد، تهوع و بالا بودن دمای بدن را از علائم گرمازدگی برشمرد و گفت: خروج از محل کاروان در ساعت های گرم روز می تواند موجب گرمازدگی شود. در صورت گرمازدگی باید سریعاً خود را به جای خنک برسانید و مایعات خنک بنوشید و به پزشک کاروان اطلاع دهید.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریها گفت: در طول حج، فیبر غذایی به دلیل محدودیت مصرف سبزیجات به شدت کاهش پیدا می کند و برای جلوگیری از یبوست، باید نوشیدن آب را به شکلی منظم به برنامه غذایی خود اضافه کنید و از خیسانده آلو و انجیراستفاده کنید.
دکتر امینی با تاکید بر اینکه زائران باید قبل از سفر بیماری خود را به پزشک کاروان اطلاع دهند و داروهای مورد نیاز خود را در طول سفر همراه داشته و به موقع مصرف نمایند، توصیه کرد: بیماران دیابتی از پرخوری و مصرف مواد قندی زیاد بپرهیزند و درباره رژیم درست غذایی از پزشکان کاروان راهنمایی بگیرند؛ بیماران مبتلا به چربی خون بالا از مصرف زیاد غذاهایی مانند تخم مرغ، انواع مواد قندی، انواع چربی و برنج زیاد پرهیز نمایند.
وی گفت: بیماران مبتلا به فشار خون بالا و افراد مسن از غذاهای غیرمجاز نظیر ادویهها، ترشیجات، چاشنیها، آجیل شور، سس، کنسرو پرهیز نمایند و مبتلایان به نارسایی کلیه و افراد دیالیزی محدودیتهای مصرف گوشت قرمز، شیر و میوههای سرشار از پتاسیم مانند موز را رعایت کنند.