معاونت بهداشت

نقش تغذیه صحیح در حفظ سلامت مادر و جنین

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه تغذیه نامناسب در دوران بارداری علاوه بر تاثیرات منفی بر سلامت مادر، در رشد جنین نیز موثر بوده و نوزادی با وزن کم و ضعیف متولد می شود خاطر نشان کرد:  زنان باردار بايد مانند ساير افراد خانواده هر روز از گروه هاي اصلي مواد غذايي استفاده كنند.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه، دکتر زهرا اباصلتی، افزود: حفظ سلامت مادر و جنین به عوامل مختلفی از جمله خواب، میزان آرامش و فعالیت های بدنی و تغذیه مادر بستگی دارد.

وی با اشاره به اینکه مصرف نان و غلات، میوه و سبزیجات، شیر و لبنیات، گوشت و تخم مرغ و حبوبات و مغزها  باید در سبد غذایی مادر باردار گنجانده شود، اظهار داشت : مقدار توصیه شده مصرف نان و غلات برای مادر باردار ٧تا١١سهم در روز است كه هر سهم برابر يك برش نان سنگك، ‌تافتون يا بربري به اندازه يك كف دست، نصف تا سه چهارم ليوان غلات پخته مانند برنج ياماكاروني است.

دکتر اباصلتی گفت: مادر باردار باید از ميوه هاي مختلف به طور متوسط بايستي  ٣تا۴ سهم در روز استفاده کند،  هر سهم از ميوه ها به عنوان مثال معادل يك عدد سيب، پرتقال يا موز متوسط، ‌نصف ليوان كمپوت يا ميوه پخته ، ٣ عدد زردآلو، ‌نصف ليوان حبه انگور، ‌يك چهارم طالبي متوسط ،‌ نصف ليوان آب ميوه يا يك سوم ليوان آب ليموترش يا ٢ قاشق غذاخوري ميوه خشك (برگه ) است.

مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه با تاکید براینکه مصرف مواد غذایی حاوی فیبر به خصوص میوه و سبزیجات در عدم ابتلا مادر باردار به یبوست نقش تعیین کننده ای دارد و برای جلوگیری از ایجاد این عارضه باید مواد غذایی حاوی فیبر در سبد غذایی مادر گنجانده شود، خاطر نشان کرد:  در گروه سبزی ها نیز انواع سبزي هاي برگي، هويج ، گوجه فرنگي ، كدو ، سيب زميني ، سبزي خوردن ، خيار و  به طور متوسط۴تا۵ سهم در روز  توصیه می شود كه هر سهم معادل يك ليوان سبزي خام برگ دار يا سالاد سبزيجات (شامل گوجه فرنگي ، كاهو ، كلم ، فلفل سبز دلمه اي و غیره) يا نصف ليوان سبزيجات پخته است.

وی لبنیات را منبع بسيار خوبي از كلسيم براي حفظ سلامت واستحكام استخوانها ، دندان ها و حفظ ذخيره كلسيم بدن مادر دانست، و افزود: میزان کلسیم دریافتی مادر باردار در ساخت و ساز استخوان ها و دندان هاي جنين نيز بسيار  اهمیت دارد و باید این گروه مواد غذایی در روز حداقل٣تا۴سهم  مصرف شود كه هر سهم يك ليوان شير ، يك ليوان ماست ، پنير كم چرب معادل دو قوطي كبريت ، يك ليوان كشك و يا ۵‏/١ ليوان بستني است .

دکتر اباصلتی با اشاره به اینکه  گروه مواد پروتئینی شامل انواع گوشت سفيد و قرمز، ‌ماهي، ‌دل،‌ جگر، ‌تخم مرغ،‌ عدس، نخود و لوبيا، پسته، ‌بادام،‌گردو است، گفت: مقدار توصيه شده از مواد اين گروه حدوداً ٣ سهم در روز است كه هر سهم معادل ۶۰ گرم گوشت قرمز يا ماهي يا مرغ ، نصف ليوان حبوبات خام يا يك ليوان حبوبات پخته،‌ دو عدد تخم مرغ يا نصف ليوان از مغزها  است. همچنین حبوبات و تخم مرغ منبع خوبی از مواد پروتئینی هستند و هر خانواده می­تواند با توجه به شرایط خود از هر یک از مواد غذایی گروه پروتئین ها بهره مند شود.