رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: با وجود آنكه معضل كمآبي و گرمازدگي در فصل تابستان افراد زيادي را آزار ميدهد اما به راحتي ميتوان با رعايت چند نكته تغذيهاي، اين روزهاي گرم را نيز سپري كرد.
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه،دکتر زهرا اباصلتی توصیه کرد: همه افراد در روزهاي داغ تابستان، حداقل ٨ ليوان آب بنوشند و به هيچ عنوان مصرف چاي، قهوه، نوشابه و حتي آبميوه را جايگزين آب ننمايند و بهتر است از آبي استفاده كنند كه خيلي سرد نباشد و دماي آن به دماي اتاق نزديك باشد زیرا آب سرد مشکلات گوارشی به بار می آورد.
وی با اشاره به اینکه عادت نداشتن به نوشيدن منظم آب در دراز مدت؛ احتمال بروز سنگ كليه، سرطان كولون (روده بزرگ)، سرطان سينه، چاقي در كودكي و نارسايي دريچه ميترال قلب را به همراه دارد، اظهار داشت: مصرف مواد غذايي پر آب مانند كاهو که يكي از پرآبترين سبزيجات است و در وزن مشابه، كاهو ٩۶ درصد، كرفس ٩۵ درصد، خيار ٩۵ درصد، كلم خام ٩٢ درصد، كلم بروكلي ٩١ درصد، هويج خام ٨٨ درصد، هندوانه ٩٢ درصد، پرتقال ٨٧ درصد و شير ٩١ درصد آب دارد نیز توصیه می شود.
دکتر اباصلتی گفت: طبق مطالعات، مصرف مواد غذايي كه منبع ويتامين B،C و روي هستند، در كاهش استرس ناشي از قرار گرفتن در هواي گرم بسيار كمككننده است. به همين دليل، مصرف انواع ميوهها و سبزيجات تازه به همراه مواد غذايي دريايي در فصل گرما بسيارمفيد است. به علاوه، مصرف مواد غذايي كه خاصيت آنتياكسيداني دارند و منبع مناسبي از ويتامين C، E، كاروتنوييد و فلاونوييد هستند نيز در اين روزهاي گرم به سيستم ايمني كمك مي کند تا زيانهاي ناشي از سموم موجود در هوا را به حداقل برساند.
وی شکر را كمآبترين تركيب خوراكي برشمرد و افزود: بهتر است از مواد غذايي كه قند زياد و يا چربي بالايي دارند كمتر استفاده كنيد و براي تامين انرژي مضاعفي كه براي حفظ تعادل حرارتي مورد نياز است، اين گروههاي غذايي را در كنار مواد غذايي سرشار از ويتامينهاي گروه B و C ، استفاده كنيد.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه با تأکید بر مصرف بیشتر سبزيجات با رنگ سبز تيره مانند برگهاي سبز كاهو و بروكلي، گفت: در اين فصل بيشتر از غذاهاي خنك كه طبع سردي دارند استفاده کنید و مصرف مغزها و شيرينيجات را به حداقل برسانيد. مصرف ميوه هايي نظير خرما و انجير نيز چندان مناسب نيست.
دکتر اباصلتی گفت: مصرف هندوانه به دليل دارا بودن آب و مواد معدني گوناگون براي افراد گرما زده بسيار مناسب است؛ علاوه بر این ميوههايي كه رنگ قرمز و بنفش تيره دارند و سبزيجاتي نظير بروكلي، گوجه فرنگي، اسفناج و كاهو هم در گروه سبزيجات از بهترينها بوده و در اين شرايط بسيار مفيد هستند.وی خاطرنشان کرد: در فصل تابستان معمولاً الگوی غذایی افراد تغییر میکند و تمایل به خوردن غذاهای پخته کمتر و میل به خوردن غذاهای سرد و خام بیشتر میشود که میتوان از این تمایل طبیعی استفاده کرده و مواد مفید خام را که حاوی ویتامینهای بیشتری هستند جایگزین نمود.
همچنین سبزیهایی که به ماست و خیار اضافه میکنیم، چنانچه به مقدار کافی استفاده شوند حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین خواهند بود و میتوانند به تأمین نیازهای ویتامینی ما کمک کنند و با داشتن مواد معدنی، قسمتی از احتیاجات ما را به املاح تأمین نمایند.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه افزود: خوشبختانه در فصل تابستان به علت وفور انواع سبزیها و میوهها، تنوع بیشتری در برنامهی غذایی افراد ایجاد میشود. استفادهی بیشتر از انواع سبزیها و میوههای تازه میتواند مقادیر قابل توجهی ویتامین به بدن انسان برساند.
دکتر اباصلتی تصریح کرد: غذاهایی مانند نان و پنیر و طالبی یا هندوانه یا خربزه یا انگور و یا ساندویچ پنیر و گوجهفرنگی و خیار و کاهو و یا ساندویچ پنیر و گردو و سبزی، غذاهای مفید و خوشمزهای هستند که به عنوان شام میتوانند صرف شوند و در تأمین نیازمندیهای تغذیهای ما تأثیر مهمی داشته باشند.