معاونت بهداشت

بیماریهای قلبی عروقی تا 40 درصد از طریق تغذیه سالم قابل پیشگیری است

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

همزمان با پویش تغذیه سالم با عنوان"روغن سالم، غذای سالم، خانواده سالم" عضو هیات علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: بیماریهای غیر واگیر و به ویژه بیماریهای قلبی عروقی که علت اول مرگ و میر انسان است تا 40 درصد از طریق تغذیه سالم قابل پیشگیری است و سرطان ها تا 30 درصد از طریق تغذیه صحیح و ورزش مناسب قابل پیشگیری است.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه، دکتر محسن نعمتی در مراسم گرامیداشت روز داوطلب افزود: در تغذیه صحیح، حداکثر 30 درصد انرژی مورد نیاز بدن از چربی ها تامین می شود و برای یک فرد بالغ، روزانه بطور متوسط 60‏-45 گرم روغن مورد نیاز است که مقداری از آن از طریق گوشت، لبنیات، آجیل و.. تامین می شود و باید سهم کمی از آن (حدود 20 گرم) بطور مستقیم و در پخت و پز تامین شود.

وی مصرف غذای خانگی، کاهش مصرف فست فود و غذاهای بیرونی به ویژه در کودکان را از راهکارهای پیشگیری از چاقی برشمرد و اظهار داشت: روغن های حیوانی از نوع اشباع هستند و حداکثر باید یک سوم از روغن مصرفی را تامین کنند اما در کشور ما روغن حیوانی بیش از مورد نیاز مصرف می شود و باید بریا کاهش مصرف آن برنامه ریزی کنیم.

دکتر نعمتی خاطرنشان کرد: روغن های گیاهی زیتون، کانولا (کلزا) غیر اشباع و حاوی امگا3 بیشتری هستند و روغن آفتاب گردان غیر اشباع و امگا6 بیشتری دارد و بدن ما نسبت متعادل امگا3 و6 نیاز دارد و توصیه می کنیم روغن مصرفی بطور مساوی شامل یک سوم روغن زیتون و یک سوم روغن حیوانی  و یک دوم روغن ترکیبی باشد .

وی با تاکید بر کاهش مصرف روغن جامد که از آن به عنوان چربی ترانس نام برده می‌شود،گفت: روغن های اشباع مانند نارگیل و پالم با افزایش کلسترول موجب افزایش خطر بیماریهای قلبی و عروقی می شوند و سرشیر، خامه، سوسیس، کالباس  نیز منبع چربی های اشباع هستند و لذا لبنیات مصرفی باید از نوع کم چرب بوده و سس مایونز کمتر مصرف شود

 دکتر نعمتی اولین عامل پیشگیری از سرطان را دوری از انواع دخانیات به‌ویژه سیگار و قلیان بر شمرد و ادامه داد: یکی از مشکلات عمده در اکثر بیماران مصرف بالای روغن و نمک و استفاده از غذاهای پرچرب و با نمک زیاد است به طوری که چاقی و مصرف بالای روغن در ۶۵ درصد مبتلایان به سرطان و در کنار مشکلات دیابت، کلیه، کیسه صفرا، قلب و عروق و غیره دیده شده است.

وی ادامه داد: تهیه روغن صنعتی طی 10 مرحله و روغن گیری سنتی تنها در 7 مرحله انجام می شود و مراحل سم زدایی و ... را نداشته، لذا ماندگاری کمتری دارد.