همزمان با پویش تغذیه سالم با عنوان"روغن سالم، غذای سالم، خانواده سالم" عضو هیات علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: بیماریهای غیر واگیر و به ویژه بیماریهای قلبی عروقی که علت اول مرگ و میر انسان است تا 40 درصد از طریق تغذیه سالم قابل پیشگیری است و سرطان ها تا 30 درصد از طریق تغذیه صحیح و ورزش مناسب قابل پیشگیری است.
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه، دکتر محسن نعمتی در مراسم گرامیداشت روز داوطلب افزود: در تغذیه صحیح، حداکثر 30 درصد انرژی مورد نیاز بدن از چربی ها تامین می شود و برای یک فرد بالغ، روزانه بطور متوسط 60-45 گرم روغن مورد نیاز است که مقداری از آن از طریق گوشت، لبنیات، آجیل و.. تامین می شود و باید سهم کمی از آن (حدود 20 گرم) بطور مستقیم و در پخت و پز تامین شود.
وی مصرف غذای خانگی، کاهش مصرف فست فود و غذاهای بیرونی به ویژه در کودکان را از راهکارهای پیشگیری از چاقی برشمرد و اظهار داشت: روغن های حیوانی از نوع اشباع هستند و حداکثر باید یک سوم از روغن مصرفی را تامین کنند اما در کشور ما روغن حیوانی بیش از مورد نیاز مصرف می شود و باید بریا کاهش مصرف آن برنامه ریزی کنیم.
دکتر نعمتی خاطرنشان کرد: روغن های گیاهی زیتون، کانولا (کلزا) غیر اشباع و حاوی امگا3 بیشتری هستند و روغن آفتاب گردان غیر اشباع و امگا6 بیشتری دارد و بدن ما نسبت متعادل امگا3 و6 نیاز دارد و توصیه می کنیم روغن مصرفی بطور مساوی شامل یک سوم روغن زیتون و یک سوم روغن حیوانی و یک دوم روغن ترکیبی باشد .
وی با تاکید بر کاهش مصرف روغن جامد که از آن به عنوان چربی ترانس نام برده میشود،گفت: روغن های اشباع مانند نارگیل و پالم با افزایش کلسترول موجب افزایش خطر بیماریهای قلبی و عروقی می شوند و سرشیر، خامه، سوسیس، کالباس نیز منبع چربی های اشباع هستند و لذا لبنیات مصرفی باید از نوع کم چرب بوده و سس مایونز کمتر مصرف شود
دکتر نعمتی اولین عامل پیشگیری از سرطان را دوری از انواع دخانیات بهویژه سیگار و قلیان بر شمرد و ادامه داد: یکی از مشکلات عمده در اکثر بیماران مصرف بالای روغن و نمک و استفاده از غذاهای پرچرب و با نمک زیاد است به طوری که چاقی و مصرف بالای روغن در ۶۵ درصد مبتلایان به سرطان و در کنار مشکلات دیابت، کلیه، کیسه صفرا، قلب و عروق و غیره دیده شده است.
وی ادامه داد: تهیه روغن صنعتی طی 10 مرحله و روغن گیری سنتی تنها در 7 مرحله انجام می شود و مراحل سم زدایی و ... را نداشته، لذا ماندگاری کمتری دارد.