معاونت بهداشت

مقالات

تغذیه مناسب فصل بهار از دیدگاه طب ایرانی

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

کارشناس مسوول طب ایرانی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: تغییرات آب و هوا در فصلهای سال از جمله تغییرات طبیعی محیط زیست است و بهار فصل زنده شدن و رویش دوباره طبیعت است که بر بدن انسان نیز مانند همه اجزاء طبیعت تاثیر گذار است.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه، دکتر زهرا نیک اختر افزود: از نظر طب ایرانی فصلها دارای مزاج هستند و مزاج فصل بهار معتدل و از نظر برخی پزشکان گرم و تر در حد اعتدال است.

وی اظهار داشت: در هریک از فصلها بیماریهای فصلی خاصی مشاهده میشود لذا در تدابیر حفظ سلامتی تغییر آب و هوا نیز در نظر گرفته شده است و برخی از بیماریها که در فصل بهار نسبت به فصول دیگر بیشتر دیده می‏شود، شامل دمل‌های چرکی، بثورات پوستی، آلرژیها و خونریزی از بینی است.

 دکتر نیک اختر ادامه داد: فصل بهار فصلی است که موافق همۀ سنین به ویژه موافق سن کهولت و صاحبان مزاج سرد و خشک می‏باشد و در منابع طب ایرانی برای پیشگیری از بروز بیماریهایی که در بهار بیشتر دیده میشوند تدابیر و دستورات ویژه ای برای انتخاب غذاها توصیه شده است .

وی با بیان اینکه این توصیه ها عمومی بوده و برای افراد سالم مناسب است و افرادی که بیماریهای خاصی دارند بهتر است با متخصص تغذیه مشورت کنند، توصیه کرد:

1‏- از مصرف مقدار زیاد و مداوم غذاهایی که موجب خونسازی می شوند اجتناب شود، مانند غذاهای گوشتی (انواع کباب‌ها و حلیم)، شیرینی‏جات (مانند عسل، شیره انگور، شکر سرخ) بخصوص افرادی که از  سنگینی سر و بدن، شیرینی دهان ، خواب آلودگی شاکی هستند و دارای زبان و چهره سرخ رنگ بوده مستعد بروز بثورات و خونریزی از بینی و لثه هستند. بدیهی است که برای کودکان در حال رشد متناسب با نیازمندی باید مواد غذایی مختلف را استفاده کنند

2‏- غذاهای با مزاج گرم و شور مانند: سیر، پیاز، زنجبیل، دارچین، گردو، خرما، گوشت قرمز و.....را کمتر مصرف کنند.

3‏- از غذاهایی که حجم زیاد و انرژی‏زایی کم دارند، استفاده کنند مانند انواع آش‏ها و سوپ‌هایی که با سبزیجات و حبوبات با مزاج معتدل یا سرد (ماش، عدس و...) تهیه می‏شود؛ آش جو، آش آبغوره، آش تمر هندی، خورش کدو، بورانی، آش دوغ، آش ماست. بخصوص در افرادی که دچار اضافه وزن هستند به طوریکه به افراد چاق و یا تنومند جهت پاکسازی توصیه می شود به مدت ۲ هفته در هر وعده آش بخورند و سایر افراد هفته ای ۲ تا ۳ وعده آش  یا سوپ بخورند. از طرفی کاهش مقدار غذا در این فصل مناسب نیست چون قوت هضم در این فصل زیاد است لذا غذای پرحجم و کم کالری توصیه میشود.

4‏- بهتر است از میوه ها و سبزیهای فصل مانند ریواس، آلبالو، توت فرنگی، گیلاس،.زردالو، شلیل، هلو و همچنین شربت‌های مرباها و چاشنیهای با مزاج مایل به سرد مانند ، شربت غوره، شربت نارنج، شربت آبلیمو، شربت سکنجبین، شربت آلبالو و شربت به استفاده شود.  افرادی که مشکلات گوارشی دارند این شربتها را باید با نظر پزشک مصرف کنند.