معاونت بهداشت

جهت حفظ سلامتی خود در معرض دود قلیان نباشید

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

رئیس گروه آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: یک ساعت در معرض دود قلیان دیگران بودن، برابر است با مصرف همزمان ۶ تا ٨ نخ سیگار است و میزان مونواکسیدکربن و گازهای سمی در خون افراد در معرض دود قلیان برابر با میزان این گازها در خون افراد مصرف کننده قلیان است .

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه، دکتر محمد جعفر صادقی افزود: بر خلاف باورهای سنتی، دود حاصل از قلیان معادل دود ١۰۰ نخ سیگار است و نه تنها تمام ٧۰۰۰ ماده سمی و ٧۰ ماده سرطانزای موجود در سیگار را دارا بوده، بلکه مونواکسید کربن بیشتری تولید میکند و مجموعه ای از عوامل سرطانزای دیگر هم دارد که ناشی از سوختن ذغال است و این مواد به عنوان عامل اصلی بروز سرطان ریه، بیماریهای قلبی ‏- عروقی و سایر بیماریهای شناخته شده است.

وی با بیان اینکه خطر انتقال بیماریهای عفونی مانند سل و هپاتیت به دلیل استفاده مشترک از قطعه دهانی و دستان آلوده در هنگام مصرف قلیان وجود دارد، تصریح کرد: به دلیل مرطوب بودن راههای هوایی و مجرای خروج دود، دود قلیان میتواند عامل مهمی برای رشد میکروبها و قارچ باشد. دکتر صادقی با اشاره به اینکه تحقیقات نشان داده اند که مواد داخل لوله قلیان حاوی صدها نوع قارچ و میکروب بوده و این میکروبها و قارچها به راحتی توسط دود، وارد دستگاه تنفس شده و عفونتهای مزمن ایجاد میکنند، ابراز کرد: در ابتدای مصرف قلیان شخص متوجه بیماری خود نمیشود ولی سالهای بعد به دلیل نفوذ این قارچها و میکروبها در لایه های مختلف ریه، بیماریهایی مثل برونشیت، آمفیزم ریه و در نهایت آسم ایجاد میشود و این در حالی است که شخص هنگامی به بیماری خود پی میبرد که متأسفانه چاره ای جز تحمل بیماری تا آخر عمر نخواهد داشت.

رئیس گروه آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشت دانشگاه ادامه داد: متأسفانه به اکثر تنباکوهایی که در سالهای اخیر به بازار آمده، اسانسهایی اضافه میشود که علاوه بر تحریک دستگاه تنفسی موجب حساسیت و آلرژی و سرفه های مزمن همراه با خلط می شود و به علت حرارت زیاد، موادی را وارد بدن میکند که عوارض ناگواری برای انسان به دنبال دارد.

دکتر صادقی تصریح کرد: تنباکوی معطر حاوی ٧۰ تا ٨۰ درصد مواد افزودنی و اسانس و ترکیبات شیمیایی است که به دلیل ایجاد بو و طعم میوه ها و گیاهان پرفایده، بسیاری از جوانان و افراد را با ایجاد تصور ذهنی غلط نسبت به مفید بودن مصرف آن گمراه میکند.

وی با اشاره به اینکه  برخی از سودجویان و عرضه کنندگان قلیان برای جذب مشتری و سود بیشتر، اقدام به افزودن مواد روانگردان (مانند گراس و حشیش)به توتون مصرفی قلیان می کنند، گفت: باور عمومی بر آن است که عبور دود از میان آب درون محفظه شیشه ای موجب تصفیه آن میشود. این باور، اشتباه محض بوده زیرا آب تأثیری بر سمیت مواد داخل قلیان ندارد.

دکتر صادقی با اشاره به اینکه توتون تنها یک چهارم وزن ماده ای که برای استعمال قلیان استفاده میشود را شامل میشود و بقیه آن را مواد افزودنی تشکیل میدهند و در نتیجه ماده ای که مصرف میشود حاوی نیکوتین و بسیاری مواد سمی دیگر است، بیان کرد: به خاطر وجود نیکوتین کمتر، پک های مصرف کنندگان قلیان عمیق تر و در نتیجه ضررهای قلیان نسبت به سیگار به مراتب بیشتر خواهد بود.

مدیر آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه تهیه کنندگان توتون قلیان به خوبی از ترفندهای گوناگون برای فروش هرچه بیشتر محصولات خود استفاده میکنند، اظهار کرد: مصرف دود قلیان به خاطر ذغالی که در سوختن آن به کار میرود، خیلی بیشتر از سیگار حاوی مونواکسیدکربن است.