معاونت بهداشت

17 درصد دانش آموزان دانشگاه علوم پزشکی مشهد دارای اضافه وزن و چاقی هستند

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: طبق آخرین اطلاعات در دانشگاه علوم پزشکی مشهد 17 درصد دانش آموزان دارای اضافه وزن و چاقی هستند و این یعنی مواجهه با شیوع  روز افزون بیماری های مزمن مانند دیابت، بیماری های متابولیک، انواع سرطانها و بیماری های قلبی عروقی که در ریشه در چاقی دارند و چنانچه به هر دلیلی فکری برای این مشکل نکنیم و برای متوقف کردن این روند به موقع  برنامه ریزی و اقدام نکنیم؛ در اینده ای نه چندان دور  با تهدید جدی سلامت جامعه مواجه خواهیم شد.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه، دکتر زهرا اباصلتی افزود: شاید تا پیش از این سوء تغذیه تنها منحصر به کمبودهای تغذیه ای بود اما تفاوت هایی که در شیوه زندگی خانواده های ایرانی و به تبع آن دانش آموزان ایجاد شده، باعث شده که ما با هر دو سوی طیف سوء تغذیه بین دانش آموزان روبرو باشیم و امروزه چاقی از معضلات رو به رشد دانش آموزان به دلیل سوءتغذیه ناشی از بیش خواری و دریافت نامتعارف و مازاد بر انرژی روزانه است.

وی با بیان اینکه غفلت از این مشکل در سالهای گذشته؛  امروز ما را با ابعاد بزرگی از این مشکل مواجه کرده است، افزود: مشکل چاقی زمانی مهم تر می شود که بدانیم در عین حال ما هنوز با شکل قدیمی تر سوءتغذیه یعنی انواع کمبودهای تغذیه ای در ابعاد وسیع روبرو هستیم، کمبودهایی که بعضا ناشی از بد خوری و پرخوری است.

دکتر اباصلتی تصریح کرد: کمبود ویتامین D، ویتامین آ ،کمبود روی و ...حتی در مناطق محروم کشور سوءتغذیه پروتئین و انرژی روی دیگر سکه ی سوءتغذیه بین دانش آموزان است که برای مهار آن حقیقتا به توجه ، برنامه ریزی و عزم همگانی نیاز هست.

وی خاطرنشان کرد: آموزش همگانی والدین در مورد خطرات شیوع چاقی و آموزش اصول تغذیه درست و نیز درگیر کردن خود دانش آموزان مدرسه در شناخت ابعاد مشکل و راه حل های آن می تواند در کنترل به موقع و موثر این مشکلات موثر باشد.

رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه ادامه داد: گوناگونی رده های سنی و تفاوت نیازهای تغذیه ای همراه با وقوع مراحل مهمی از رشد و تکامل فردی و اجتماعی دانش آموزان مانند مواجهه با پدیده ی بلوغ در سنین نوجوانی، موجب شده که نتوان برنامه غذایی واحدی برای تمامی این دانش آموزان تعیین و اجرا کرد اما قوانین مهم برای میان وعده سالم دانش اموزان عبارتند از:

  1. میان وعده باید یک غذای کامل و محتوی پروتئین،کربوهیدرات و از همه مهمتر فیبر باشد. غلات کامل (نان سبوس دار)،پنیر،تخم مرغ،ماست،شیر کم چرب ،کره بادام زمینی برای میان وعده مناسب هستند.
  2. میان وعده با افزایش سن تغییر نمی کند و همه سنین می توانند از مواد غذایی مشابه برای میان وعده استفاده کنند.
  3. اجازه بدهید کودک گرسنه شود و سعی کنید به کودک هم یاد بدهید تا زمانیکه گرسنه نشده بطرف غذا نرود.
  4. کودکان، میان وعده خصوصا در نوبت صبح را دوست دارند لذا اگر کودک صبحانه کاملی مصرف نکرده است بعنوان میان وعده نیمی از صبحانه را به او بدهید.
  5. هله هوله و موادی مثل چیپس ،پفک،شکلات،کیک و کلوچه و بیسکویت ،آدامس و.. را جایگزین مواد غذایی مناسب در میان وعده نکنید. لقمه های خانگی (نان و پنیر،نان و خرما،تخم مرغ و..)،میوه، سبزیجات و..میان وعده مناسب هستند.
  6. انتخاب میان وعده مناسب یک آموزش مناسب برای کودکان و والدین آنها می باشد.