معاونت بهداشت

تنظیم سبد غذایی خانوار با توجه به توان اقتصادی خانواده

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: تنظیم سبد غذایی خانوار با توجه به توان اقتصادی خانواده، به منظور دریافت کافی پروتئین‌ها به ویژه کودکان، سالمندان و خانم‌های باردار ضرورت دارد.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه، دکتر زهرا اباصلتی افزود: پروتئین‌ها یکی از سه گروه اصلی مواد مغذی هستند که نقش‌های بسیار متنوع و مهمی در بدن ایفا می‌کنند به طوری که رشد و نمو بدن، تشکیل و حفظ عضلات و استخوان‌ها، سیستم عصبی، ایمنی، خونرسانی، تنفس، گوارش و تمام فعالیت‌های حیاتی به آن وابسته است و عدم دریافت کافی پروتئین با مشکلاتی از جمله عقب ماندگی رشد، ضعف بدن، افزایش ابتلا به عفونت‌ها، تحلیل عضلات، ادم، ریزش مو، کاهش یادگیری، کم خونی و .... همراه است.

وی اظهار داشت: پروتئین‌های بدن ما  از ۲۱ نوع اسیدآمینه تشکیل شده‌است که بدن می‌تواند ۱۳ نوع آنها را خودش تولید کند و ۸ نوع باقیمانده که اسیدهای آمینه ضروری نامیده می شوند باید از طریق مصرف مواد غذائی تأمین شود.

دکتر اباصلتی تصریح کرد: منابع حیوانی تامین پروتئین شامل انواع گوشت‌ها، لبنیات و تخم‌مرغ هستند و حبوبات و سویا نیز از جمله منابع خوب پروتئین‌های گیاهی هستندکه البته مصرف گوشت‌ قرمز به علت داشتن چربی اشباع و کلسترول و افزایش خطر بیماری‌های قلبی عروقی، باید محدود گردد و مصرف پروتئین های گیاهی برای اطمینان از کفایت اسیدهای آمینه باید در ترکیب با یکدیگر (حبوبات با غلات یا غلات با لبنیات) استفاده شوند برای مثال یک وعده عدس پلو یا ترکیب نان با ماست وعده کاملی از نظر پروتئین محسوب می‌شود.

وی با اشاره به بالاتر بودن قیمت منابع غذایی حیوانی و احتمال عدم امکان مصرف کافی پروتئین ها برای بعضی از اقشار جامعه، فهرستی از مواد غذایی غنی از پروتئین که با قیمت کمتر در دسترس بوده و می تواند به سلامت و اقتصاد خانواده کمک کند، را به شرح ذیل ارائه نمود:

1‏-لوبیا سویا :لوبیای سویا که اگر بصورت یک جا و حجم بالا خریداری شود به صرفه می باشد سویا می تواند بصورت پخته به تنهایی و یا اضافه شده به سالاد مصرف شود.هر 100 گرم لوبیای سویا 16.6 گرم پروتئین دارد.

2‏-تخم مرغ: تخم مرغ بعنوان غذایی متنوع خوشمزه و خوش طعم هست و بصورت مجزا و یا ترکیب شده در غذاها و دسرها  مورد استفاده قرار می گیرد. یک تخم مرغ بزرگ حاوی 6.5گرم پروتئین است.

3‏-ماست : ماست می تواند به تنهایی و یا  ترکیبی با میوه ها استفاده شود.همچنین در بعضی اسموتی ها و یا دسرها و سسها مورد استفاده قرار می گیرد. هر 100 گرم ان تقریبا 5.3 گرم پروتئین دارد.

4‏-حبوبات: حبوبات جانشین عمده گوشت با هزینه کمتر هستند حبوبات در انواع غذاها کاربرد دارد. 100گرم حبوبات خام محتوای 26 گرم پروتئین است.

5‏-کره بادام زمینی: ما معمولا از مصرف کره بادام زمینی بر روی نان تست لذت می بریم. اما میتواند به سس و یا دسر نیز اضافه شود.کره بادام زمینی واقعی فقط از بادام زمینی طبیعی تهیه می شود . هر دو قاشق غذاخوری کره بادام زمینی محتوی 7گرم پروتئین است.

6‏- کینوا : کینوا می تواند جایگزین برنج شود و یا در سالاد و دسر مورد استفاده قرار گیرد 100 گرم کینوا پخته شده حاوی 4.4 گرم پروتئین است.

7‏- شیر سویا :هر 240میلی لیتر (یک لیوان)حاوی 8گرم پروتئین است.

8‏- شیر : شیر 3.5 درصد هر فنجان حاوی 9گرم پروتئین است.

9‏- مغزها :مغزها مانند بادام، پسته؛ فندق هر یک چهارم فنجان بین 3تا7 گرم پروتئین دارد.

10‏- غلات کامل: غلات کامل مانند آرد گندم سبوس دار  هر 100گرم حاوی 9 گرم پروتئین است.