ارتقا نرخ باروری کلی و پویایی و بالندگی جمعیت از اولویت های اصلی دانشگاه علوم پزشکی مشهد

مدیر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد ارتقا نرخ باروری کلی و پویایی و بالندگی جمعیت را  از اولویت های اصلی دانشگاه علوم پزشکی مشهد برشمرد.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه، دکتر محمد احمدیان گفت: بدنبال ابلاغ سیاست های کلی جمعیت توسط مقام معظم رهبری در اردیبهشت ماه سال1393، سیاست های جمعیتی وزارت بهداشت منطبق با این سیاست ها، بازنگری و به دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور ابلاغ گردید که بدنبال آن اجرایی سازی این سیاست ها از جمله ارتقا نرخ باروری کلی و پویایی و بالندگی جمعیت از اولویتهای اصلی دانشگاه علوم پزشکی مشهد قرار گرفت. وی با اشاره به اینکه در این راستا برنامه­های متعددی در معاونت بهداشت دانشگاه، در حال اجرا است اظهار داشت: ترویج ازدواج سالم در جوانان یکی از برنامه های معاونت بهداشت می باشد که بمنظور ارتقاء آگاهي جوانان در زمينه اهميت تشکيل خانواده، معيارهاي انتخاب همسر، سلامت رواني، اجتماعي و معنوي در ازدواج، ارتقاء اميد به زندگي و پيشگيري از آسيب هاي اجتماعي برنامه ريزي و اجرا می گردد.

دکتر احمدیان آموزش های هنگام ازدواج را یکی دیگر از برنامه های مهم در این راستا برشمرد و گفت: کلاس­های آموزش هنگام ازدواج با هدف افزايش دانش و مهارت زوجین در ابتدای شروع زندگی مشترک و در راستای تحکيم بنیان خانواده و بدنبال آن افزایش فرزندآوری برگزار می گردد. مدیر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس دانشگاه خاطر نشان کرد: در حال حاضر در23 مرکز خدمات جامع سلامت منتخب در 19 شهرستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مباحث آموزشی "بهداشت و سلامت جنسی"، "حقوق زوجین"، "اخلاق و احکام" و "روانشناسی" با همکاری سازمان های دادگستری، تبلیغات اسلامی و بهزیستی توسط مربیان آموزش دیده بمدت 6 ساعت به زوجین در آستانه ازدواج ارایه می گردد.

وی آموزش و مشاوره فرزندآوری را از از دیگر برنامه های معاونت بهداشت دانشگاه عنوان نمود که در راستای ترویج فرزندآوری و افزایش بارداری های ارادی و برنامه ریزی شده در مراکز خدمات جامع سلامت تحت پوشش، به زنان واجد شرایط مراجعه کننده ارایه می گردد.  دکتر احمدیان هدف از این آموزش ها را افزایش آگاهی مراجعین در خصوص مزایای فرزندآوری و افزایش فرزندآوری از طریق کاهش میانگین فاصله زمانی بین ازدواج و فرزند اول، کاهش تک فرزندی و کاهش میانگین فاصله زمانی بین فرزندان عنوان نمود.

وی با اشاره به اینکه حل مشکل ناباروری زوجین و موفقیت آنان در فرزندآوری می تواند موجب افزایش نرخ باروری کلی و ارتقاء سلامت زوجین نابارور و خانواده های آنان در ابعاد جسمی، اجتماعی و روانی گردد خاطر نشان کرد: برنامه پیشگیری از ناباروری از دیگر برنامه های معاونت بهداشت دانشگاه در این راستا می باشد که بر اساس آن در مراکز خدمات جامع سلامت تحت پوشش، ضمن آموزش و اطلاع رسانی در زمینه عوامل مستعد کننده ناباروری و پیشگیری از آن، زوجین از نظر ناباروری مورد ارزیابی قرار گرفته و در صورت نیاز، جهت تشخیص زودرس و اقدامات لازم و به موقع به سطوح تخصصی بالاتر ارجاع می شوند.

دکتر احمدیان افزود: از دیگر برنامه های این معاونت می توان به برنامه ترویج زایمان طبیعی اشاره نمود.وی گفت: سزارین یکی از عوامل محدود کننده فرزندآوری خانواده ها است. لذا کلاس های آمادگی زایمان با هدف ترویج زایمان طبیعی و کاهش سزارین های غیر ضروری برای مادران باردار برگزار می گردد.

اين کلاس ها از طریق آموزش، آگاهي و توانمند سازي مادران نقش مهمي در حمایت از مادر و کاهش ترس از درد زايمان، سازگار شدن با تغييرات اين دوران، انتخاب زايمان طبيعي و نهایتاً تجربه اي خوشایند از بارداري، زايمان و فرزندآوري مجدد دارد.

دکتر احمدیان برگزاری همایش، نشست، نمایشگاه و بسیج های اطلاع رسانی عمومی با موضوع پویایی، بالندگی و جوانی جمعیت در شهرستانهای تحت پوشش از فعالیتهای دیگر معاونت بهداشت عنوان نمود و اظهار داشت: در سال97 ، با هدف شناسایی الگوهای باروری و عوامل تاثیر گذار بر آن در زنان49‏-15 ساله دارای همسر در استان خراسان رضوی، و بمنظور استفاده در برنامه ریزی ها و طراحی مداخلات لازم، این معاونت با همکاری سایر دانشکده‏/ دانشگاه های علوم پزشکی استان خراسان رضوی،  طرح پژوهشی" عوامل موثر بر الگوهای باروری در میان زنان 49‏-15 ساله دارای همسر با رویکرد ارتقا نرخ باروری کلی" را اجرا نمود.

همکاری معاونت بهداشت دانشگاه با ارگان ها و  سازمان های دیگر استان  نیز  در زمینه دستیابی به پویایی، بالندگی و جوانی جمعیت از دیگر برنامه هایی بود که دکتر احمدیان به آن اشاره نمود و در همین راستا برگزاری کمیته جمعیت و سلامت که جزو کمیته های شش گانه گروه کاری زنان و خانواده استانداری می باشد را نام برد. وی گفت: این کمیته به ریاست رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد و دبیری معاونت بهداشت دانشگاه بمنظور پیگیری اجرایی شدن بند16 سیاستهای ابلاغی خانواده مقام معظم رهبری تشکیل شده است که بند16 سیاست های کلی خانواده عبارت از ایجاد ساز و کارهای لازم برای ارتقاء سلامت همه جانبه خانواده ها بویژه سلامت باروری و افزایش فرزندآوری در جهت برخورداری از جامعه جوان، سالم، پویا و بالنده می باشد.

مدیر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس معاونت بهداشت در ادامه گفت: دانشگاه علوم پزشکی مشهد یکی از اعضاء شورای راهبردی جمعیت استان به ریاست این  شورا به عهده معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری می باشد که به رصد علمی موضوع جمعیت و تحولات آن پرداخته و در راستای جامع عمل پوشاندن به مفاد سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری فعالیت می کند.