رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اجرای پانزدهمین پویش ملی اطلاعرسانی تغذیه سالم با هدف افزایش آگاهی عمومی و اصلاح باورهای نادرست درباره روغنها و چربیها، از 17 آذر تا 30 آذر در سراسر کشور گفت: روغن کانولا یک روغن گیاهی است که از گیاه کلزا به دست می آید و داده های تحقیقات مختلف نشان می دهد مصرف روغن کانولا به عنوان روغن مصرفی در پخت مواد غذایی روزانه منجر به افزایش کلسترول و خطر بیماری های قلبی عروقی و دیابت نمی شود.
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه، دکتر زهرا اباصلتی افزود: روغن کانولا نسبت بسیار خوبی از امگا 6 به امگا 3 را دارد و سرشار از ویتامین های E و K است. بنابراین توصیه می شود روغن مصرفی برای پخت و پز را روغن کانولا انتخاب کنید تا به سلامت خود و خانواده تان کمک کنید.
وی اظهار داشت: نتایج تحقیقات مختلف علمی نشان داده است که جمعیتهایی که رژیمهای غذایی سرشار از اسیدهای چرب اشباع مصرف میکنند، سطوح نسبتاً بالایی از کلسترول سرم را دارند که باعث ایجاد آترواسکلروز یا بیماری عروق کرونر قلب می شود بنابراین باید مراقب دریافت میزان کلسترول بود که منابع آن شامل موادغذایی حیوانی مثل انواع گوشت قرمز، امعا و احشا، لبنیات، کره، روغن حیوانی است.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه خاطرنشان کرد: چربی ترانس، اسیدهای چرب غیراشباع هستند که از منابع صنعتی به دست می آیند و با مسدود کردن شریان ها، خطر حمله قلبی و مرگ را افزایش می دهند.چربی ترانس تولید شده صنعتی را می توان در مارگارین، روغن نیمه جامد، غذاهای سرخ شده و محصولات پخته شده مانند کراکر، بیسکویت و کیک و دونات یافت و غذاهای خیابانی و رستورانی پخته و سرخ شده اغلب حاوی چربی ترانس تولید شده صنعتی هستند. چربیهای ترانس تولید شده در صنعت را میتوان حذف کرد و با چربیها یا روغنهای سالمتر بدون تغییر هزینه، طعم یا در دسترس بودن غذا جایگزین کرد.
وی تاکید کرد: برای حفظ سلامت خود و خانواده خود از مصرف روغن جامد و حیوانی خودداری کنید. هنگام خرید مواد غذایی صنعتی به برچسب آن ماده نکاه و توجه کنید اگر میزان اسید چرب ترانس آن قرمز رنگ بود از خرید آن خوداری کنید. همچنین مصرف غذاهای سرخ شده و فست فود را به حداقل برسانید و با صرف کمی وقت با مواد غذایی سالمی که خریداری می کنید یک غذای سالم در خانه برای خود و اعضای خانواده درست کنید.
دکتر اباصلتی گفت: باید مصرف موادغذایی حاوی چربی ترانس را برای حفظ سلامت خود محدود کنیم و با جایگزین کردن غذاهای سالم تر چربی اشباع شده که منجر به افزایش کلسترول می شود را کاهش دهیم مثلا چند روز در هفته گوشت قرمز را با مرغ یا ماهی بدون پوست جایگزین کنیم. به جای روغن های جامد از روغن کانولا یا زیتون استفاده کنیم. لبنیات پرچرب را با شیر، ماست و پنیر کم چرب یا بدون چربی جایگزین کنیم. میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و سایر مواد غذایی با چربی اشباع کم یا بدون چربی را بیشتر مصرف کنیم.
وی با بیان اینکه علم تغذیه موافق با سرخ کردن مواد غذایی نیست و بهترین روش های پخت را آبپز، بخار پز و پخت در فر یا گریل با مقدار کم روغن می داند، تصریح کرد: در بازار روغن هایی به نام روغن های مخصوص سرخ کردنی موجوداست. روغن های سرخ کردنی، روغن هایی هستند که به صورت یک روغن یا ترکیبی از روغن های با مقاومت حرارتی بالا تولید می شوند. این روغن ها به شکلی فرموله می شوند که قابلیت حفظ پایداری و کیفیت را در طول مدت سرخ کردن داشته باشند. بنابراین در مواقعی که می خواهید ماده غذایی را سرخ کنید، بهترین انتخاب برای حفظ سلامتی روغن مخصوص سرخ کردنی است.